KECIL TAPAK TANGAN, NYIRU KU TADAHKAN KAWAN-KAWAN... JADILAH SEPERTI RESMI PADI, SEMAKIN BERISI SEMAKIN MENUNDUK :)
RSS
"Ya Allah! Sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu daripada kesusahan dan kesedihan; aku berlindung kepada-Mu daripada kelemahan dan kemalasan; aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan bakhil; dan aku berlindung kepada-Mu daripada beban hutang dan kekerasan manusia."

Welcome and thank you for visiting norsyafiqqah.blogspot.com..here is a place where I share and deliver my thoughts about health, beauty, motivation, natural suplement.

I am Syafiqqah, your Shaklee Independent Distributor at Jitra,Kedah. Delivery throughout Malaysia
Shaklee ID: 893986| nnorsyafiqqah@gmail.com| 013-4697950|FB: Syafiqqah

cheese cake fav ^_^

hari ni ssaje 'blog walking' n tjumpa resepi cheese cake fav I ni... saje nak tempek kat cni... next time bla blik kg bole try  sb kaedahnya senang...xperlu bakar pown just sejukkan dlm peti je...
I got from  http://homemade-kek.blogspot.com/ ... nmpk delicious sgt... nyum nyum!!


                                

Bahan-bahan

Bahan-bahan A
250 gm biskut mudah hadam  (merie or etc) - letak 200g je
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g

Bahan-bahan B
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon

Bahan-bahan C
15 gm gelatin halal
100ml air
>> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minTopping
Strawberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air -campur sedikit gelatin 1/2 sudu kecil


Cara-cara

  • Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang 8cm. *utk resepi nih  guna loyang swissroll yg kecil atau loyang brownies pown boleh juga. pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah utk dkeluarkan.
  • Cairkan mentega. Tuangkan mentega ke dlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
  • Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
  • Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
  • Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
  • Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan adunan krim cheese td keatas adunan biskut. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 2-3 jam.
  • Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan. (guna kaedah double boiler gune jem bole jugak)
  • Tuangkan kuah topping hingga habis. Sejukkan semula.
  • Potong bar ikut suka dan hidangkan.


SELAMAT MENCUBA

Read Comments
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 komen budak comel:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright© All Rights Reserved By http://norsyafiqqah.blogspot.com