hari ni ssaje 'blog walking' n tjumpa resepi cheese cake fav I ni... saje nak tempek kat cni... next time bla blik kg bole try sb kaedahnya senang...xperlu bakar pown just sejukkan dlm peti je...
I got from
http://homemade-kek.blogspot.com/ ... nmpk delicious sgt... nyum nyum!!
Bahan-bahan
Bahan-bahan A
250 gm biskut mudah hadam (merie or etc) - letak 200g je
125 gm mentega tanpa garam - letak 100g
Bahan-bahan B
200 ml krim putar(whipping cream)
250 gm krim keju
165 gm gula kastor - letak 150g
1 sudu besar jus lemon
Bahan-bahan C
15 gm gelatin halal
100ml air
>> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 minTopping
Strawberry topping secukupnyer
Jus lemon
Gula caster
Sedikit air -campur sedikit gelatin 1/2 sudu kecil
Cara-cara
- Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang 8cm. *utk resepi nih guna loyang swissroll yg kecil atau loyang brownies pown boleh juga. pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah utk dkeluarkan.
- Cairkan mentega. Tuangkan mentega ke dlm bekas berisi biskut tadi. Kacau rata.Tekankan adunan biskut ke dalam loyang sehingga menjadi rata dan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
- Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
- Pukul krim keju bersama-sama gula dan jus lemon sehingga sebati.Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
- Kemudian tuangkan bahan ini kedlm bekas yg berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
- Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.Tuangkan adunan krim cheese td keatas adunan biskut. Sejukkan di dalam peti ais sekurang2nya 2-3 jam.
- Buat topping dgn mencampurkan bhn topping semua sekali, apabila telah mendidih,tutup api. Sejukkan. (guna kaedah double boiler gune jem bole jugak)
- Tuangkan kuah topping hingga habis. Sejukkan semula.
- Potong bar ikut suka dan hidangkan.
SELAMAT MENCUBA
0 komen budak comel:
Post a Comment